Paris Pittoresque


Ett verkligt fynd!
"Paris Pittoresque" är en serie underbara kort jag hittade i ett antikvariat i Kalmar sommaren 1997, faktiskt fredagen den 13 juni, men det var ingen olycksdag. Det var totalt fyra påsar med 16 kort i varje, totalt 64 kort, varav dock en dubblett, dvs totalt 63 olika kort. Vid samma tillfälle köpte jag även tre andra påsar kort från samma förlag med 20 kort i varje, "Le Jardin d'Acclimatation en cartes postales artistiques" (två påsar med 20 kort i varje) och "Le Jardin des Plantes en cartes postales artistiques" (en påse med 20 kort). Samtliga kort var utgivna av "K.F. editeurs Paris", dvs Kunzli Freres (Bröderna Kunzli). Alla kort kom från en familj i Kalmartrakten som tydligen köpt dessa vid en vistelse i Paris kring sekelskiftet. Vid tillfället samlade jag inte direkt kort från Frankrike och jag hade ingen kännedom om prisnivåer för denna typ av kort. Jag gillade helt enkelt korten och eftersom priset var rimligt var det inte mycket att fundera över!

Hittade information om serien!
När jag kom hem började jag forska lite efter information om serien. I "Stanley Gibbons Postcard Catalogue´s" andra upplaga från 1981 hittade jag en liten notis att Paris Pittoresque tydligen var en av de "bättre" serierna från Paris, men i övrigt fanns ingen direkt information. Efter sökande på nätet och några mail visade det sig att en samlare i Florida, Dave Girshoff i Orlando, hade hade en fransk vykortskatalog med mer information! Jag fick direkt en lista av honom och det visade sig att det finns totalt 80 olika motiv(!) i serien Paris Pittoresque, fyra delserier med 20 kort i varje. Vykortskatalogen var "Argus Fildier Catalogue" från  1990 och jag tackar Dave för denna värdefulla information! Han informerade även om att enligt katalogen var de två första serierna något mer vanliga än de två andra.

Tillhör de klassiska Parisserierna
Jag var även i kontakt med Gerard Neudin och köpte hans senaste "Neudin - Cartes Postales 1998"-katalog vilket jag tänkt göra långt tidigare. Troligen den mest kända av alla vykortskataloger och har utkommit varje år sedan 1974. Paris Pittoresque tillhör de klassiska Paris-serierna från sekelskiftet, men är inte lika eftertraktad som de ännu mer kända Paris Vécu, Petits Métiers och Gagne-Petits. Även Scènes Parisiennes har vissa motiv som är mycket eftertraktade. Priserna på denna typ av Pariskort hade sin storhetstid 1975-1980 då det var en enorm hausse, men sedan dess har priserna stagnerat och även gått ned en del.

Varför bara 16 kort i varje påse?
För att återgå till mitt dilemma så var ju den stora frågan varför det bara var 16 kort i varje påse? Korten verkade ju i princip orörda sedan de köptes, av en svensk i Paris år 1900 och jag var lite frågande till varför det bara var 16 kort i varje Paris Pittoresque-påse? Hade vissa motiv varit slut eller hade köparen använt vissa kort? Jag lutade helt klart åt det första alternativet eftersom prislappen på dessa fyra påsar var 1Fr 10c och och på de tre övriga påsarna med de andra serierna (som innehäll 20 kort vardera) var 1Fr 35c. Jag letade därefter till och från efter de resterande korten i Paris Pittoresque, men hittade bara ett ytterligare via kontakter på nätet plus en dubblett från en lokal frimärkssamlare. Det var rätt uppenbart att de inte är så vanliga!

Resten av korten dyker upp!
Dock visade sig detta mitt antagande vara helt fel eftersom exakt de 17 felande korten plötsligt dök upp i april 1999! Det visade sig att dessa satts in i ett album hos familjen ur vilket de senare köptes av samma antikvariat i Kalmar. En annan samlare hann dock före mig att köpa de 17 korten, men då han kände till mitt intresse tog han kontakt och efter ett snabbt byte återbördades även dessa kort till de röda påsar där de låg när de såldes för nästan exakt 100 år sedan. Tack för bytet Christer! Det känns underbart att ha hela serien komplett i samma fina skick! Enda skillnaden på korten är att man, om man tittar riktigt noga, faktiskt kan se de klassiska intrycksmärkena efter insättning i vykortsalbum på de 17 kort som säkert satt närmare 100 år i album i stället för att ligga i de ursprungliga röda påsarna.

Lars-Olov Stenborg

Klicka på Paris Pittoresque nedan eller på någon av bilderna i artikeln ovan så kommer du vidare till sidan som länkar vidare till alla vykorten! OBS! Nu finns samtliga fyra serier "Paris Pittoresque" plus "Jardin des Plantes" och "Jardin d´Acclimation" med bättre scannade bilder! (Varje bild är på cirka 70 kb).

Paris Pittoresque

147 kort