Västra Blekinge Vykortsklubb

 

Möten under våren 2017

Torsdagen den 9 februari klockan 18.00

Klubbens första vykortsauktion. Mats Jönsson föreläser om Listerbanan. Tävling: Två bästa vykort med motorcyklar. Servering
Köp, byte och försäljning av vykort, fika och gemenskap
Plats: Räddningstjänstens lektionssal.

Torsdagen den 27 april klockan 19.00

Årsmöte. Tävling - Två bästa vykorten fråm en udda plats. Servering
Köp, byte och försäljning av vykort, fika och gemenskap
Plats: Räddningstjänstens lektionssal.

 

2015-07-01

Nu har Västra Blekinge Vykortsklubbs tredje bok med gamla vykort från Sölvesborg med omnejd utkommit. Boken är på 112 sidor med 176 gamla vykortsbilder plus mycket informativa texter. Kan köpas genom insättning av 240 kronor (bok 190 kronor och porto 50 kronor) på föreningens bankgiro 5692-2255.

En arbetsgrupp på sju personer har under ledning av projektledaren Jan-Erik Hardebo tagit fram alla bilder och skrivit texterna. Vi fförflyttas med bildernas hjälp till en tid då bilen började bli viktigare än hästskjutsen som transportmedel. ångloken fortfarande tuffade ut på Listerlandet och befolkningen i fiskelägena verkligen levde av fisket. I boken finns även många bilder på lokala dansband och Sölvesborgs lucia under 1940-1960-talet.

Historik

D
en 16 oktober 2003 bildades Västra Blekinge Vykortsklubb. På första mötet deltog 18 personer som blev medlemmar. Medlemmarna kommer från Karlshamn, Olofström, Sölvesborg och Bromölla kommuner. Sedan dess har ytterligare medlemmar tillkommit och för tillfället har klubben cirka 35 medlemmar.

Alla som samlar på vykort är välkomna som medlemmar i klubben. Ta kontakt med någon i styrelsen och lämna din adress så blir du kallad till nästa möte. Vi har ingen fast möteslokal utan kommer att alternera mellan de olika kommunerna.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Har du gamla vykort eller foton från Sölvesborg?

Klubben vill gärna ha hjälp med intressanta vykort och fotografier från Sölvesborgsområdet med små orterna runt omkring. Vi efterlyser vykort på byggnader, fabriker, skolor, affärer, enskilda gårdar. Gärna vykort med identifierade personer är intressant. Alla samlare som har sådana vykort är välkomna att höra av sig till klubben!

Ingmar Persson, sekreterare, Västra Blekinge Vykortsklubb
persson.i@telia.com


Klubben gav år 2007 ut en kulturhistorisk vykortsbok från Sölvesborgsområdet, "Vykort från Sölvesborg med omnejd. En rundtur 1900-1925" Boken är på 112 sidor och med 174 vykort med förklarande text och en kulturhistorisk beskrivning av hela Sölvesborgs kommun. Klubben gav ut boken efter ett stort ideellt arbete och mer information om boken finns här! Observera att boken är slutsåld och ej går att köpa längre.


I juni 2009 kom en uppföljning till den första boken i form av den nya "Vykort från Sölvesborg med omgivande byar och fiskelägen. En rundtur 1920-1955" Boken är på 128 sidor och med 198 vykort. Mer information om boken finns här!


I samband med klubbens presentation av den nya boken den 25 juni 2009 invigdes även en vykortsutställning i Sölvesborgs Stadsbibliotek. Mer info om utställningen finns här!


Länkar till mer om vykortsklubben


Olofströmsmässorna - Specialmässor för samlare. Varje år anordnas fiskemässa, vykortsmässa, myntmässa, skivmässa, veteranmässa, fotograficamässa och bokmässa. Mer information om specialmässorna finns på http://www.hembygd.se/index.asp?lev=3711

Du kan även se bilder från vykortsmässan i Olofström den 11 maj 2008 här!


Med hälsningar från Styrelsen i Västra Blekinge Vykortsklubb

Styrelsen:
Ordförande: Ingemar Lysell 0708-85 28 48
Sekreterare: Ingmar Persson 0456-129 72
persson.i@telia.com
Kassör: Jan Böckman 0456-500 57

Nedan kommer några bilder från första mötet i oktober 2003:


Tillbaka till